A Wallitrade felmérte a moldovai piacot

A Wallitrade Kft. nemcsak a magyarországi kórházak körében tekintett körbe. Mivel a cég hamarosan Moldovában mutatja be a medikai rendszerektől független űrlapszerkesztő platformot, így fontos lépésként külföldön is felmérést végzett.

A kutatás során kiderült, hogy külföldön még elenyésző arányban alkalmazzák a különböző előremutató technológiákat, így a világszerte újdonságnak számító betegazonosító rendszereket is. Ugyanakkor a trend egyértelmű, Lengyelországban, Csehországban és Horvátországban már törvény írja elő az elektronikus, vonalkód-alapú rendszerek használatát a fekvőbeteg-ellátásban. A technológia tehát bár újszerű, egyben ismert és népszerű is, hasznát, akár anyagi értelemben is, már számos ország felismerte. A Moldáviával szomszédos, nyelvi közösséget alkotó Romániában már messze nem ismeretlen a kezdeményezés, több kórház már bevezette az azonosító karkötők, és a mögöttük álló rendszerek használatát.

A Wallitrade kutatása Moldova egészségügyi ellátását is vizsgálta, amelyről a kórházaknak kiküldött kérdőívek adatai alapján kiderült, hogy nagyon vegyes, szinte végletes képet mutat. A kórházak közel 90%-ban számítógépes és papír alapú adatrögzítést használnak, az 50-ből mindössze 2 helyen használnak elektronikus, karszalagos betegazonosító rendszert. A bevezetés még várat magára, a kormányzat egyenlőre nem rendelkezik a megfelelő fejlesztéshez szükséges erőforrásokkal, így a vállalat rendszerét bizonyára nagy érdeklődési övezi majd a szeptemberi kiállításon, de elsősorban a magánszektor körében.

Projekt azonosítószáma: GINOP-2.1.7-15-2016-01213