A Wallitrade a VEKOP pályázathoz kapcsolódó kutatásában felmérte az egészségügyet, különös tekintettel a légúti betegségek elterjedtségére. Nemcsak a magyarországi piacon tekintett körbe, hanem világszerte felmérte a légúti problémákat, azok kezelését és a légzésfigyelő készülékeket. Mivel a cég hamarosan Zágrábba látogat, ezért a horvát piacot kiemelt figyelemmel vizsgálta.

Asztma

Az asztma az egyik legelterjedtebb légúti betegség a világon, lehet veleszületett, illetve kialakult rendellenesség is. Kapcsolatba hozható pollennel, házi poratkákkal, a légszennyezettséggel és akár a dohányzással is. Ma Magyarországon 350 ezerre tehető az asztmás betegek száma (2015-ben egészen pontosan 290 422 főt tartottak nyilván), és évente nagyjából 15-20 ezer új beteggel bővül a betegségben szenvedők száma. Ez nincs máshogy Horvátországban sem, a horvát lakosság 3-6 %-a asztmával vagy krónikus légúti gyulladásos problémákkal küzd. Maga az asztma körülbelül 150 ezer embert érint az országban, melyre az allergének elkerülését, egészséges életmódot, több szabadban töltött időt ajánlanak.

Pánikroham

Statisztikai adatok szerint az emberek 15 %-ának életében legalább egyszer van pánikrohama, melyet rengeteg tényező kiválthat – egy kisebb sérüléstől a nagyobb traumákig bármi. Hazánkban körülbelül háromezerre tehető a pánikbetegek száma, köztük kétszer több a nő, mint a férfi, és a legtöbb esetben 24 éves koruk előtt jelentkezett a probléma.

Bár a légúti problémák nagy jelentőséggel bírnak, a baj sokszor megelőzhető is lenne, azonban a megfelelő eszközök nem mindig állnak az orvosok rendelkezésére. A Wallitrade azon dolgozik, hogy egy olyan légzésfigyelő rendszert dolgozzon ki, mellyel csökkenthető a rohamok kialakulásának száma.

Projekt azonosítószáma: VEKOP-2.1.7-15-2016-01213