A VEKOP-tenderen elnyert pályázat keretében a Wallitrade Kft. támogatást nyert egy légzésoptimalizáló mobil műszer létrehozására, amelyhez kapcsolódóan piackutatást végzett Magyarországon, hogy feltérképezze, mennyire fejlett a piac, milyen lehetőségek vannak az idősek és a sportolók légzésfigyelésére.

A kutatásokból kiderült, hogy ma már a világ számos helyén használnak légzésfigyelőt, mely elsősorban a csecsemők légzését figyeli – ebben Magyarország is lépést tart versenytársaival. Másodsorban az él- vagy tömegsportolók teljesítményének természetes növelését szolgálják, azonban nem igazán hoztak még létre kifejezetten idősek egészségmegőrzésére szolgáló eszközt, amely akár egy esetleges szívrohamot is megakadályozhat. Ezért alapvetően olyan műszerek fejlesztésére van szükség, melyek a testen helyezkednek el, így a lehető legpontosabb adatokat mérik, amelyhez a megfelelő technikai háttér is elengedhetetlen. 

Az eszköz használata betegségek esetében fontos lenne, mivel statisztikai adatok szerint az emberek 15 %-ának volt már életében legalább egyszer pánikrohama, asztmával pedig évente 20 ezer új beteget diagnosztizálnak. Ezek a problémák azonban mérsékelhetőek, lekövethetőek lennének egy légzésoptimalizáló eszköz segítségével.

Projekt azonosítószáma: VEKOP-2.1.7-15-2016-01213