A Wallitrade Kft. a VEKOP-2.1.7-15-2016-01213 projektben elnyert összegből többek között kutatást is készített. A kutatásban légzésoptimalizáló rendszerükhöz mérték fel a lehetőségeket mind az egészségügy, mind a sport területén. A projekt fő iránya a légúti betegségek megelőzése, így a horvát egészségügyi rendszer felmérésére kiemelt figyelmet fordítottak.

A kutatásból kiderült, hogy külföldön inkább a sport területén használják előszeretettel a különböző légzésfigyelési eszközöket, az orvosi szférában ez kevésbé jellemző. Horvátországban a kórházak túlnyomó többségében 500 és 5000 közé esik a páciensek száma, illetve ennél több beteget is ellátnak az intézmények. A megkérdezett kórházak majdnem 70 %-ában sajnos nem található légzésfigyelő eszköz, pedig óriási igény lenne rá. Ahol mégis használják a rendszert, ott a ki- és belégzés ritmusát és intenzitását, valamint a szívritmust méri, az adatokat pedig túlnyomó többségben okostelefonos alkalmazásban rögzíti. Az így kapott adatokat az intézmények 68%-ában szak- vagy általános orvos elemzi, a rendszer nem dolgozik automatikusan.

A kutatásból kiderült, hogy a légzésfigyelő eszköz még olyannyira nem elterjedt és ismert a horvát kórházakban, hogy arra a kérdésre, ajánlanák-e pácienseiknek az orvosok ezt a megoldást, amennyiben lenne egy könnyen beszerezhető és elérhető lehetőség, azt válaszolták, hogy az a körülményektől, az eszköztől, ártól, stb. függ. A Wallitrade egy olyan rendszert kínál, amely megfelelőnek bizonyulhat nem csak a horvát, hanem bármely ország egészségügyi piacán, és bíznak benne, hogy hamarosan egyre többen ismerik ismerik az eszköz hatékonyságát is, így az rohamos ütemben terjedhet.

 

Projekt azonosítószáma: VEKOP-2.1.7-15-2016-01213